3.Sesija: Uloga ženskog socijalnog preduzetništva u zelenoj tranziciji ka klimatskoj neutralnosti

 

U svetu koji se suočava sa sve izraženijim ekološkim izazovima, koncepti kao što su Zelena Agenda i zelena tranzicija postaju ključni za oblikovanje održive budućnosti. U ovom okviru, jedan aspekt ostaje posebno važan – uloga žena u ovom procesu. U okviru ovog modula, dublje ćemo se pozabaviti ovim konceptima i istražiti kako žensko socijalno preduzetništvo igra ključnu ulogu u zelenoj tranziciji ka klimatskoj neutralnosti te prikazati njihov značaj za održivu budućnost. Zelena Agenda predstavlja globalni okvir za održivi razvoj, usmeren na zaštitu životne sredine i smanjenje negativnih uticaja na klimatske promene. Sa druge strane, zelena tranzicija odnosi se na proces prelaska ka ekološki održivim modelima poslovanja i društvenih struktura.
Žene imaju duboko ukorenjen odnos prema prirodi i okolini, često motivisane željom da ostave u nasledstvo budućim generacijama očuvanu životnu sredinu . Taj odnos proizilazi i iz činjenice da su, slično prirodi, često bile eksploatisane u patrijarhalnim društvima. Odlučnost da promene takav odnos, uz strast prema očuvanju prirode, čini ih ključnim akterima u tranziciji ka održivijem društvu i ostvarenju ciljeva Zelene Agende.
U ovom delu modula, razmotrićemo različite aspekte ženskog socijalnog preduzetništva u kontekstu zelene tranzicije. Istaknućemo doprinos žena očuvanju prirode i okoline, istražiti inovacije koje su žene primenile u zelenom sektoru i analizirati društveni i ekološki uticaj ženskih socijalnih preduzeća.
Na kraju, pružićemo studije slučaja i primere inspirativnih žena koje su svojom strašću i predanošću ostvarile značajan društveni uticaj kroz svoje socijalne preduzetničke poduhvate. Takođe ćemo se pozabaviti izazovima s kojima se žene suočavaju u ovom sektoru i razmotriti perspektive za dalji razvoj ženskog socijalnog preduzetništva unutar okvira Zelene Agende i kako njihov doprinos može pomoći u ostvarivanju Agende 2030.